Afronding van het rapport! - Reisverslag uit Keren, Eritrea van jankeesmarkjilles - WaarBenJij.nu Afronding van het rapport! - Reisverslag uit Keren, Eritrea van jankeesmarkjilles - WaarBenJij.nu

Afronding van het rapport!

Door: van Duynhoven

Blijf op de hoogte en volg

03 Juli 2006 | Eritrea, Keren

Alweer een tijd geleden dat we iets hebben laten weten, excuses daarvoor.
We zijn de laatste 2 weken ontzettend druk met het afronden van ons rapport, we zijn nu al 2 weekeinden op de zaterdag en de zondag aan het werk. We zouden het deze week af kunnen maken, maar kregen nog te horen dat we een laatste opdracht er bij krijgen. De capaciteit van de 2 publieke putten meten, dit houdt in dat de pomp 48 uur lang moet draaien voor 1 put. Wij moeten overdag de capaciteit berekenen dmv de tijd op te meten dat de water trucks vol stromen met water. Dit gebeurt bij een pompstation, zo`n 400 meter van de put vandaan. Elk uur moeten we ook het waterlevel in de put opmeten om zo de daling van het waterlevel in die put op te meten.
Deze opdracht zal ons nog een paar dagen werk geven, maar uiteindelijk willen we vrijdag of zaterdag het rapport afronden, zodat we het op tijd kunnen uitprinten om het uiteindelijk te overhandigen aan het Keren Water Committee voordat we hier weg zijn.
Het rapport ziet er erg netjes uit en over de inhoud zijn wij erg tevreden. We krijgen veel hulp van eng. Zerigabir Hidray, onze collega. Hij zal het rapport ook doorlezen en ons hopelijk beoordelen, hij zal de enigste zijn die dit kan doen, omdat we eigenlijk alleen maar met hem hebben samengewerkt. De laatste weken zijn we dus eigenlijk alleen maar met het rapport bezig geweest. ’s Avonds gaan we nog regelmatig ergens een biertje drinken, maar op het moment zit bierdrinken er helaas niet in, omdat het bier in heel Keren op is. Er moet eerst een nieuwe lading bier komen, willen we nog genieten van een Asmara biertje. Zo hebben we veel wedstrijden van het wk bekeken en tot onze grote spijt zijn Duitsland en Portugal door kunnen komen. We stonden bij de aanmoediging van Argentinie en Engeland er bijna alleen voor, want veel gasten hier waren voor de tegenstanders Duitsland en Portugal.
Vandaag (zondag 2 Juli) zijn veel jongens en meiden vertrokken naar ‘sawa’. Hier moet iedereen uit Eritrea heen als ze geslaagd zijn voor de middelbare school en 18 tot 20 jaar oud zijn. Het is voor de nationale dienst (national service) wat nog altijd verplicht is in dit land. Ze zijn vanuit het stadium vertrokken met bussen vanmorgen rond 9 uur. Ook Philippos (zoon van de eigenaar van het restaurant waar wij altijd eten) moest gaan, dus deze hebben we even gedag gezegd en hem succes gewenst. Ook de tweeling zusjes van Emanuel (vriend van ons waar we op de bruiloft zijn geweest) hebben we succes gewenst. Bij Emanuel thuis hadden we regelmatig een koffieceremonie gehad en de tweeling bereidde dan elke keer de koffie. In totaal gaan er zo’n 25.000 jongeren uit heel Eritrea van deze leeftijd naar de stad ‘sawa’ voor hun nationale dienst.
Er is nog wel een hele aparte gebeurtenis ondervonden. Donderdagavond hadden we iets afgesproken met een meidje om iets te drinken. Maar Emanuel wilde iemand van ons nog ff spreken, dus heb ik (Mark) me eigen maar als vrijwilliger aangemeld. Terwijl Jilles en v. Es samen met die meid en nog een vriendin van haar iets aan het drinken waren ging ik met Emanuel een kroeg in om een paar biertjes te drinken.
Hij vroeg mij dus na een lang verhaal of ik niet 1 van zijn 2 zusjes zou willen trouwen, omdat ze dan recht hebben om te blijven en niet verplicht zijn om naar ‘sawa’ te gaan. Hij zag dit wel zitten en dacht dat het wel zou kunnen, maar vroeg aan mij hoe ik daar over dacht. Ik heb hem toen maar uitgelegd dat dit niet zal gebeuren, omdat ik al een vriendin heb. Na 2 uur (en enkele biertjes) hier nog over hebben doorgepraat en hem duidelijk kunnen maken dat ik niet 1 van zijn zusjes ga trouwen vroeg hij wat ik dacht dat v. Es en Jilles ervan vonden.
Ik zei dat ik niet voor hen kan beslissen, maar dat ze het waarschijnlijk niet zouden doen. Ik zei dat hij het maar zelf moest vragen, dat zou hij doen de volgende morgen, maar uiteindelijk heeft hij het niet gedaan, omdat hij niet durfde. We verbazen ons elke keer weer hoe de mensen hier zijn.
Over ruim anderhalve week gaan we weg uit Keren, de 11de houden we nog een afscheidsfeestje voor bekenden. Met sommigen vrienden gaan we een andere dag gewoon een biertje drinken, omdat dit mij toch meer aanstaat dan zo`n officieel feestje met eten en waar je wordt bedankt voor je rapport.

Mark van D.

• 03 Juli 2006 - 12:12

Texel:

Hoi Mark,Jan-Cees en Jilles,
    Nog even en het zit erop voor jullie daar, hoe zijn jullie daaronder? Hebben jullie het idee het geheel goed te hebben kunnen doen en weg te gaan met een voldaan en tevreden gevoel? Leuk steeds jullie nieuws bij te kunnen houden, jullie hebben heel wat beleefd!
    Ik hoorde dat jullie uitkijken naar een echte Hollandse hap: iets van een fricandel en een glas volle melk?
    Hartelijke groeten van ons allemaal, het is hier ook warm, 30 graden en meer.
    Dat jullie Mark bijna zouden moeten achterlaten voor een trouwerij is inderdaad heel apart, alhoewel ik ook een keer bijna was verkocht voor 40 kamelen!
    Goede reis en tot gauw, we kijken naar jullie uit.
    Doeg,
    Monique,Brigitte,Sebastiaan en Paul.

• 03 Juli 2006 - 16:44

Erik Wiffers En Bernoe Ten Brinke:

He gasten,

Alles goed? Hier wel! Onze stage zit er ook bijna op. Bernoe moet nog twee weken en ik nog drie. Ik Kan nog een weekje extra blijven voor een normaal loon. Het is hier ook erg warm. Vandaag (maandag) dik 30 graden en voor morgen en overmorgen hebben ze het over 35 graden.
    Ik kwam vandaag Sander C, Toon Roy en Pim nog tegen op school. (Heb ff op school geluncht want ik ben namelijk bezig asfalt aan het opnemen in Velp.) Ze moesten hun assesment nog inhalen. Die jongens hadden het allemaal ook wel na hun zit op hun stage.
    Nog veel succes met jullie verslag en maak er nog een leuke 3 weken van!

Groeten,

Erik Wiffers en Bernoe te Brinke

• 04 Juli 2006 - 12:22

Familie Berends:

Beste zwoegers (van Es en co.). Ik begrijp dat jullie opdracht op begint te schieten. Zo zie je maar weer dat aan alles een einde komt.Alle positieve dingen zijn van toegevoegde waarde voor de invulling van ons leven/herinneringen. Weten en herinneringen zijn voor een ieder belangrijke zaken. Het is hier heel erg heet. Op het vrije veld rond de 35 graden en bij ons op het terras, in de zon en volledig uit de wind, nog een graadje of tien warmer. Daarom ben ik maar aan het beregenen gegaan, kleine kinderen houden tenslotte van water of niet soms. Met ons is verder alles goed, Corrie is jarig geweest en in- middels 66 jaar geworden. Nou mannen, verder weet ik niet veel meer, Lienden is rustig en ik zeg maar weer:Doe ze de boks op.
    Corrie en Tutte.

• 04 Juli 2006 - 17:54

Kees, Dini, Anne, Harm En Thijs Van Lutterveld:

Hoi Jan-Kees, Mark en Jilles.

Wij hebben afgelopen maanden jullie belevenissen met veel plezier gelezen en vinden het knap wat jullie daar doen en mee (moeten) maken.
    We wensen jullie straks een goede reis terug naar Nederland.

groetjes, fam. van Lutterveld.

• 04 Juli 2006 - 20:18

Nelly En Ben:

fijn dat de afronding in zicht is hopelijk zijn ze zeer tevreden, mark toch wat een gedachte dat je bijn werd uitgehuwelijkt, hou het toch maar mooi bij Lisa die hebben wij al in ons hartje gesloten, toch grappig zo`n huwelijksaanzoek vanuit Eritrea doe de andere twee vele groeten en wij zijn op tijd op schiphol al kom je `s nachts om 5 uur aan dat weet je toch ik kom met Lisa samen ons papa kreeg geen vrij jammer maar helaas doeii tot gauw

• 05 Juli 2006 - 08:17

Caatje:

Dag heren!

Jeetje, dat gaat snel voorbij! Hebben jullie na t inleveren van je rapport ook nog tijd om weer wat rond te reizen of is t dan rechtstreeks naar Nederland?
    Eigenlijk best een hele eer dat je gevraagd wordt om met een van zn zussen te trouwen....toch fijn voor je vriendin dat je hebt geweigerd.. ;)
    de groetjes en succes met de laatste loodjes!

• 05 Juli 2006 - 20:14

Eline:

Hallo Harde werkers! Jullie zijn supergoed bezig geweest de afgelopen maanden! ben trots! Zal blij zijn als Jankees weer thuis is.. Geniet er nog van, zeker in de laatste 2 weken 'vakantie'!

• 06 Juli 2006 - 11:37

Stress Stress Jilles:

herty project is nu echt zo goed als af, we moeten alleen nog naar de hoofdstad om daar een kaart van A1 formaat uit te printen. Helaas wilde mijn laptop gisteren niet meer opstarten, wat in stress resulteerde wat betreft de 500 foto's...

Ik heb vandaag een afspraak gemaakt met een man van het internetcafe waar ik nu zit en ik hoop dat hij het probleem kan verhelpen, zonder dat daarbij foto's en andere data verloren gaan.

We wachten in spanning af...

Groeten uit Afrika :)

• 06 Juli 2006 - 11:46

Sjaan:

Jilles, heel veel succes. Ik hoop dat het lukt.

• 06 Juli 2006 - 12:13

Marcel Arts:

Hoi Mark,
    Je vermaakt je prima daar lees ik wel. Nog veel plezier daar en tot over paar weken.
    Groeten
    Marcel
    Wim en Mientje.

• 06 Juli 2006 - 12:52

De Luttervelden Uit Ommeren:

hoi,
    jan-kees,mark,jilles. we lezen dat het er bijna op zit, met jullie opdrachten. En dat jullie al weer kunnen denken aan de terug reis naar Holland. Dan heb je weer de Hollandse pot,en het bier enz..:P We wensen jullie een fijne reis..en dat alles goed verloop. Jan-kees we zien je weer in lienden..... en de groetjes van ons allemaal uit Ommeren..:) tot dan....

• 07 Juli 2006 - 05:38

Mama \ Joke:

Hoi, Jilles, Mark en Jan-Kees,
    Hopelijk is het gelukt de laptop met behoud van foto's te repareren. De dag van terugkeer naar ons nu 'zonovergoten' Nederland-waterland komt steeds dichterbij jongens. Heel veel succes nog met het afronden van het verslag en ik wens jullie een geweldige beoordeling toe.
    En Mark, toch leuk dat je je houdt aan de slogan 'samen uit, samen thuis' al is het dan om een voor jou belangrijker reden. Hartelijke groet voor jullie alle drie.

• 07 Juli 2006 - 11:02

Jilles:

Het repareren van de laptop is helaas niet gelukt. Een medewerker van het internetcafe is twee uur bezig geweest om de laptop op te lappen, maar tevergeefs...

In Nederland zullen we moeten kijken of de foto's te redden zijn, maar voor nu hebben zeker een dag extra werk, wat op zich nog meevalt... Het kon erger zijn, zullen we maar zeggen.

Het kaartmateriaal is zo goed als klaar en de bijlagen staan klaar om uitgeprint te worden. Het enige wat ons nu nog rest, is het totaalverslag af te ronden; spelfouten eruit vissen en wat opmaak dingetjes. De titelpagina moet ook opnieuw worden gemaakt, maar grotendeels herinneren we ons de opmaak nog wel... Het komt goed, tot later.

• 07 Juli 2006 - 14:55

Sjaan En Wiebe:

Wat een pech voor jullie. De laatste loodjes wegen het zwaarst zullen we maar zeggen. Wij hopen voor jullie en voor ons dat de foto's inderdaad nog te redden zijn. Maar goed dat jullie nog wat tijd over hebben om het project af te ronden. Wij wensen jullie veel succes en een goede beoordeling toe.

• 07 Juli 2006 - 16:09

Marieke&Thijs:

hahaha... enorm grappig verhaal over dat trouwen!! Tijd gaat erg snel zeg...de 20e weer terug toch?
    Jilles, morgen gaan we naar 0118vier, jammer hoor dat je niet mee kan.
    Thijs heeft een baan!! Bij SGS! Adviseur bodemkunde. Goed he?!

Nog veel plezier de laatste week!

En tot snel dan in Vlissingen!!

Marieke&Thijs

• 08 Juli 2006 - 16:31

Suuske:

Haai die mark! (en de rest natuurlijk)
    Tof dat jullie bijna klaar zijn, voelt vast kei goed om je rapport zo heel te zien! Maar t wordt idd tijd dat je weer thuiskomt want lisa mist je en wij ook, en de banken bij jullie thuis staan vast onder een dikke laag stof, zo vaak hebben we der gezeten! En over t vriendenweekend hoef je je niet druk te maken, voor jou maken we een mooie uitzondering. Succes met de laatste loodjes en een hele goeie terugreis, en tot over 2 weken!

Groetjes!

• 12 Juli 2006 - 18:20

Annie:

Hoi Mark en de rest. Dus jullie hebben het werk er daar bijna op zitten? Maar goed ook geloof ik als ik lees dat er bijna zo'n lief Afrikaantje aan je bleef hangen. Wat een verschil met onze normen en waarden daar!!! Wij wensen jullie veel plezier met de afsluiting en een goede reis terug. Groetjes en tot kijk!!

• 13 Juli 2006 - 09:10

Sjaan:

Hoi Mark, Jilles en Jan-Kees.Ik weet niet of jullie dit nog kunnen lezen,want zoals Jan-Kees mailde is het internet gebeuren erg moeilijk de laatste tijd. Als ik goed op de hoogte ben hebben jullie nu afscheid genomen van Keren. Ik hoop dat jullie een goed rapport aangeboden hebben en dat het goed beoordeeld wordt en dat ook ook wat mee gedaan wordt. Jullie gaan vandaag naar de hoofdstad en morgen door naar de Rode Zee. Wij wensen jullie nog fijne dagen en tot ziens op Schiphol.
    Sjaan en Wiebe

• 13 Juli 2006 - 16:06

Arriejanne En Hans:

He jongens,
    Het was erg leuk om jullie te volgen de afgelopen tijd. Tot snel en goede reis naar Nederland.
    Groetjes Hans en Arriejanne

• 13 Juli 2006 - 17:57

Mama \ Joke:

Hai jongens, jullie stage zit er op en ik vond het ontzettend leuk om een deel van jullie belevingen in Eritrea via deze site te kunnen volgen. Ik kijk uit naar jullie terugkomst en de verhalen die we dan persoonlijk van jullie horen. Ik wens jullie nog een fijne week en veel waterpret in de Rode Zee. Hartelijke groeten, ook van Huib-Jan, Loetje en Maurice.

• 13 Juli 2006 - 17:59

Mama Joke:

En een hele goede reis.

• 13 Juli 2006 - 21:28

Ben,papa Mark:

hoi, mark, fijn dat het er bijna op zit voor jullie, en fijn dat het rapport goed is gelukt, wij allen wensen jullie een voorspoedige terugreis en tot over een week, trouwens Mark ik kom mee heb toch vrij gekregen, had maandag eigenlijk vrij, heeft hij nu omgeruild, dus wel fijn, we hebben jouw erg gemist, blij dat je er weer bijna bent, tot donderdag mark en zo ook Jankees en Jilles, fijn ook dat jullie het samen zo goed konden vinden, tot volgende week nog 7 dagen doeii groet van papa ben

• 18 Juli 2006 - 09:13

Roeline:

heey jan-kees hoestie. hier is alles goed in lienden en omstreken alleen een beetje warm. tt was te gek jammer dat je er niet bij kon zijn.
    Hoop dat het leuk is in eritrea (nog nooit van gehoord). groetje de jordi roeline leo en wilma van beusichem